Korpa

Prednosti i mane svakog položaja u kojem spavamo

U kom položaju vi najčešće spavate? Svaki ima svoje prednosti, ali i moguće negativne efekte po naše zdravlje.

Dobar san jača imunološki sistem, daje energiju i povećava koncentraciju, a u tome veliku ulogu ima i položaj spavanja.

Spavanje na boku

Fetalni položaj ili spavanje na boku sprečava pojavu bolova u leđima zato što prati prirodnu zakrivljenost kičme. Najvažnije je da je glava u istoj ravni kao i telo, odnosno na jastuku, jer biste u suprotnom mogli da iskrivite vrat i pokvarite držanje.

Takođe, ovaj položaj olakšava disanje i napinjanje stomaka, a ublažava gorušicu. Najbolji je izbor za sve one koji hrču, ali mana mu je ta što uzrokuje bore. Koža je stalno naslonjena na jastuk što uzrokuje gužvanje.

Jastuci Gnezdo – Jastuk U model
Jastuci Gnezdo – Jastuk Upitnik model

Tako spavanje na boku najbolje štiti kičmu, a san na stomaku smanjuje pritisak na diskove

Spavanje na leđima

Spavanje na leđima štiti od boli u kičmi i vratu. Najbolji je izbor za zdravlje unutrašnjih organa, a pomaže i kod mršavljenja. Da bi kičma bila u pravilnom položaju najbolje je ispod kolena staviti jastuk kao podršku. Međutim, ovaj položaj ne preporučuje se ljudima koji hrču zato što će samo pogoršati njihovo stanje. Jezik pada u donji deo grla i zatvara disajne puteve zbog čega je hrkanje još intenzivnije.

Jastuci Gnezdo – Jastuk Bamboo

Spavanje na stomaku

Povremeno spavanje na stomaku ublažava bolove u donjem delu kičme jer smanjuje pritisak na diskove. U tom slučaju može vam pomoći.

Ali stručnjaci ističu da je ovaj položaj najrizičniji za leđa. Spavanje na stomaku ravna prirodno zakrivljeni donji deo leđa, a glava je sve vjeme u istom položaju što nepovoljno utiče na vratnu kičmu. Zato se stvara pritisak na živce, zbog čega su nakon buđenja mogući trnci i gubitak osećaja u rukama i nogama, piše Fitsugar.com.