Korpa

Misteriozna veza korone i hormona spavanja

U krevet najkasnije u 22 h

Doktor kaže da nam je u proseku potrebno oko sedam i po sati sna, mada to zavisi od osobe do osobe, a da u krevet treba ići najkasnije oko deset, pola jedanaest uveče. Naime, tada se luči vrlo bitan hormon – melatonin.

„On snažno podiže imunitet. Ima ulogu da nas uvede u san, da san bude dug i kvalitetan. Melatonin dvostruko brže obnavlja ćelije kože, pa su žene koje su naspavane uvek lepe. A najvažnije – melatonin nas štiti i od moždanog i srčanog udara i od raka“, priča doktor kako se ovaj hormon spavanja najviše luči do jedan sat iza ponoći i do 30. godine života, posle toga manje.

Jastuci Gnezdo – Memorijska pena

Doktor zato ističe koliko je važno ispoštovati cirkadijalni ritam, tj. ciklus budnosti i spavanja koji je regulisan sunčevom svetlošću.

„Ako poštujemo te zakone smene dana i noći, ako redovno na vreme idemo u krevet u slično vreme, onda telo tri sata pred buđenje počne da luči adrenalin i da nas sprema za novi dan. U tom slučaju ustajemo odmorni i orni, pa nam ni kafa ne treba“, kaže dr Borović.

Manjak sna otvara vrata raznim bolestima

U suprotnom, jako je loše ako se taj manjak sna nagomila, tj. ako smo hronično nenaspavani.

„Svaki put kad ne odemo ranije u krevet, hormoni se ne usklade, organizam je u haosu i ne zna kako da se postavi. To počinje loše da utiče na imunitet, na kompletnu odbranu organizma. Čovek postaje nervozan, pa su mogući problemi s pritiskom, moguće je da iskoči herpes, da se čovek prehladi jer je podložniji bakterijama, virusima i drugim bolestima, čak i kanceru. Problem će izbiti tamo gde smo najtanji.“

Jastuci Gnezdo – Jastuk U model

Kako kaže dr Borović, zato je veliki problem to što su ljudi, posebno u gradovima, navikli da do kasno ostaju uz veštačko svetlo.

„Melatonin ne može da se luči ako zaspimo uz upaljen televizor ili lampu jer je vrlo osetljiv na svetlo. To posebno pogađa ljude koji rade treću smenu, pilote…“, kaže doktor kako taj poremećen ciklus spavanja praktično ničim ne može da se nadomesti sem normalnim snom i da zato mnogi od njih i imaju beneficirani radni staž.

Pred spavanje u šetnju i u omiljeni jastuk

Doktor savetuje i šta uveče treba raditi kako bismo lakše utonuli u san i zaspali do onih preporučenih 22 sata.

Jastuci Gnezdo – Jastuk Upitnik model

„Dobro je ići u šetnju, raditi lagane vežbe. Ne treba jesti tri sata pre spavanja i obavezno treba provetriti prostoriju, koja treba da bude na oko 18 stepeni i pronaci adekvatan jastuk, koji odgovara vasim navikama ili potrebama u snu, možete po želji i da popijete neki čaj“, savetuje doktor Borović za kraj.